B U N Ă S T A R E P R I N A L C A L I N I T A T E

D O R A s i p o z i t i o n a r e a s a a l c a l i n ă

BUNĂSTARE ALCALINĂ

D O R A Ș I P O Z I Ț I O N A R E A S A A L C A L I N Ă

pH-ul (potenţialul hidrogenului) reprezintă logaritmul zecimal cu semn schimbat activităţii ionilor de hidrogen dintr-o soluţie și este măsura acidității sau bazicității unei ape

De la 0 la 7 suntem intr-un mediu acid
De la 7 la 14 într-un mediu alcalin (sau bazic)
Dacă pH-ul este 7 suntem intr-o situatie neutră

D O R A p e n t r u t o ț i c e i c a r e d o r e s c s ă o b ț i n ă o s t a r e d e b i n e p r i n t r - o v i a ț ă G r e e n : c o m b i n a ț i o d i e t ă s ă n ă t o a s ă b o g a t ă î n a l i m e n t e a l c a l i n e , c u m a r f i f r u c t e l e , l e g u m e l e c u a p a D O R A p H 8 + , l a c a r e a d ă u g a ț i c â t m a i m u l t ă m i ș c a r e î n n a t u r ă

Apa este hrana de care organismul nostru are cel mai mult nevoie și joacă un rol esențial în sănătate. Prin urmare, nu întâmplător de-a lungul vieții, omul bea o cantitate de apă egală cu aproximativ șase sute de ori greutatea corporală; cu toate acestea, nu acordă întotdeauna atenția potrivită calității apei pe care o consumă.

Suntem obișnuiți să ne informăm despre reziduurile seci, despre prezența sărurilor minerale, cea a sodiului sau a calciului, dar aproape niciodată nu ne informăm de valoarea pH-ului apei, care are cel puțin aceeași importanță.

Cunoașterea pH-ului apei pe care o bem este importantă pentru a obține, împreună cu o alimentație echilibrată și un stil de viață sănătos, o stare de bine. Apele minerale sau de izvor au toate pH-ul lor, care le diferențiază unele de altele!

Cele cu un pH semnificativ alcalin sunt rare; dintre acestea, D’ORA se remarcă prin compoziția sa și pH-ul ridicat de 8+.

D’ORA este un aport valoros bunăstării noastre, deoarece este capabilă să contracareze efectele negative asupra organismului produse de obiceiuri alimentare neadecvate și stilul de viață de cele mai multe ori haotic, cu o eficiență mai mare a funcționalităților organice, îmbunătățind evident starea de bine.

Legătura dintre pH, dieta echilibrată și bunăstare este metabolismul, care este ansamblul proceselor prin care corpul nostru este capabil să folosească ceea ce ingerează pentru a-și satisface nevoile vitale. Pentru buna funcționare a metabolismului nostru este necesar să se mențină echilibrul acido – bazic.

Nu trebuie să uităm că toate reacțiile chimice ale organismului nostru au loc într-un mediu ușor alcalin care corespunde unui pH din sânge între 7,35 și 7,45.

Prin urmare, favorizarea menținerii acestui echilibru înseamnă evitarea stabilirii unui anumit grad de alcaloză sau acidoză metabolică și împiedicarea organismului să recurgă la „sisteme tampon” prin preluarea sărurilor minerale din oase pentru a restabili echilibrul acido-bazic corect cu consecința unei slăbiri a oaselor și, în timp, cu creșterea riscului de osteoporoză și fracturi osoase.

Consumul de apă minerală alcalină poate ajuta, prin urmare, organismul să restabilească valoarea echilibrului pH-ului pe care viața dezordonată de astăzi o pune în pericol prin reducerea pericolului utilizării “sistemului de urgență“ care slăbește osul.

În plus, în urma studiilor privind proprietățile apelor alcaline, în prezența unui stil de viață sănătos și a unei diete echilibrate, o apă alcalină poate contribui pozitiv la:

S p o r t u l ş i a p a a l c a l i n ă

Activitatea sportivă produce acid lactic, astfel încât organismul trebuie să neutralizeze acest acid pentru a menține echilibrul acido-bazic. Cu cât activitatea musculară este mai intensă, cu atât este mai mare producția de acid lactic.

Când desfășurăm activitate fizică, ritmul cardiac, presiunea sistolică și debitul cardiac (cantitatea de sânge pompată pe bătaie) cresc. Fluxul de sânge către inimă, mușchi și piele se intensifică. Metabolismul devine mai activ, producând CO2 și H + în mușchi. Respirăm mai repede și mai adânc pentru a furniza oxigenul necesar acestui metabolism mai rapid.

În cele din urmă, cu o activitate fizică intensă, metabolismul corpului nostru rămâne fără oxigen și începe să folosească procese biochimice alternative care nu necesită oxigen. Aceste procese produc acid lactic care intră în sânge.

Un studiu recent raportează că șase alergători de distanță medie au fost evaluați în condițiile de bază și după administrarea a 300 mg de bicarbonat pe kg de greutate corporală de la 2 ore până la 30 de minute înainte de o cursă de 800 m.

Rezultatul acestei integrări a fost o creștere a pH-ului și a concentrației de bicarbonat din sânge, cu o îmbunătățire a performanței de aproximativ 2,9 secunde.

Zece subiecți de sex feminin au fost suplimentați cu 300 mg de bicarbonat pe kg de greutate corporală dizolvată în 400 ml de apă cu 90 de minute înainte de un test de exercițiu maxim de 60 de secunde. Rezultatul acestei integrări a fost o creștere a capacității de lucru datorită creșterii sistemului tampon extracelular.

Sportivii profesioniști și antrenorii sportivi de nivel superior știu că modificările subtile ale pH-ului pot avea efecte profunde asupra sănătății și performanței generale: bunăstarea, nivelul oboselii, durerea, greutatea, capacitatea de antrenament și performanța sportivă.

Mușchii funcționează cel mai bine într-un interval restrâns de pH în repaus, pH-ul muscular fiind de aproximativ 6,9, în timp ce sângele arterial este de aproximativ 7,4.

Atunci când facem exerciții, utilizarea crescută a glicogenului pentru a produce energie în absența oxigenului produce acid lactic și CO2 (dioxid de carbon), care scade pH-ul mușchiului. Cu cât exercițiul este mai agresiv, cu atât mușchii devin mai rapizi acizi, ceea ce duce la oboseală, dureri musculare și crampe (dacă există și o pierdere de lichide și săruri minerale în același timp).

Textele tehnice prezente în ultima parte, sunt editate de dr. Alessandro Zanasi, medic hidrolog, președinte național al Asociației „Resource Water”, membru efectiv al „Academiei Internaționale a Apei” din Oslo și director al Muzeului Național al Apelor Minerale.

Printre publicațiile sale: „Apele minerale îmbuteliate pentru a le cunoaște mai bine”, „Utilizarea motivată a apelor minerale” și „Ghidul apelor minerale îmbuteliate italiene”.