Sportul şi apa alcalină
Activitatea sportivă produce acid lactic, astfel încât organismul trebuie să neutralizeze acest acid pentru a menține echilibrul acido-bazic. Cu cât activitatea musculară este mai intensă, cu atât este mai mare producția de acid lactic.
Când desfășurăm activitate fizică, ritmul cardiac, presiunea sistolică și debitul cardiac (cantitatea de sânge pompată pe bătaie) cresc. Fluxul de sânge către inimă, mușchi și piele se intensifică. Metabolismul devine mai activ, producând CO2 și H + în mușchi. Respirăm mai repede și mai adânc pentru a furniza oxigenul necesar acestui metabolism mai rapid.
În cele din urmă, cu o activitate fizică intensă, metabolismul corpului nostru rămâne fără oxigen și începe să folosească procese biochimice alternative care nu necesită oxigen. Aceste procese produc acid lactic care intră în sânge.
Un studiu recent raportează că șase alergători de distanță medie au fost evaluați în condițiile de bază și după administrarea a 300 mg de bicarbonat pe kg de greutate corporală de la 2 ore până la 30 de minute înainte de o cursă de 800 m.
Rezultatul acestei integrări a fost o creștere a pH-ului și a concentrației de bicarbonat din sânge, cu o îmbunătățire a performanței de aproximativ 2,9 secunde.
Zece subiecți de sex feminin au fost suplimentați cu 300 mg de bicarbonat pe kg de greutate corporală dizolvată în 400 ml de apă cu 90 de minute înainte de un test de exercițiu maxim de 60 de secunde. Rezultatul acestei integrări a fost o creștere a capacității de lucru datorită creșterii sistemului tampon extracelular.
Sportivii profesioniști și antrenorii sportivi de nivel superior știu că modificările subtile ale pH-ului pot avea efecte profunde asupra sănătății și performanței generale: bunăstarea, nivelul oboselii, durerea, greutatea, capacitatea de antrenament și performanța sportivă.
Mușchii funcționează cel mai bine într-un interval restrâns de pH în repaus, pH-ul muscular fiind de aproximativ 6,9, în timp ce sângele arterial este de aproximativ 7,4.
Atunci când facem exerciții, utilizarea crescută a glicogenului pentru a produce energie în absența oxigenului produce acid lactic și CO2 (dioxid de carbon), care scade pH-ul mușchiului. Cu cât exercițiul este mai agresiv, cu atât mușchii devin mai rapizi acizi, ceea ce duce la oboseală, dureri musculare și crampe (dacă există și o pierdere de lichide și săruri minerale în același timp).